Lightbox image source

Voor kinderen met spreidbroek of gipsbroek door heupdysplasie

Uw winkelwagen is leeg

Search Site

Spreidbroek

Heupdysplasie en heupluxatie wordt behandeld met een spreidbroek. De spreidbroek zorgt er voor dat de beentjes gespreid worden en in spreidstand blijven staan. Door de spreidstand wordt de heupkop in het midden van de heupkom geplaatst en kan de heupkom zich verder ontwikkelen.

Ook als een kind een heupafwijking aan één van beide heupen heeft wordt de spreidbroek voor beide benen aangemeten. Het is bijna onmogelijk om één heup goed in de kom te krijgen, beide benen moeten daarom in de spreidbroek. Een spreidbroek om beide benen betekent dus niet automatisch dat je kind een afwijking heeft aan beide heupen.

 1. Vanaf welke leeftijd moet mijn kind een spreidbroek dragen?
 2. Hoeveel uur moet een spreidbroek gedragen worden?
 3. Mag mijn kind in bad met een spreidbroek?
 4. Waar moet ik op letten bij het verschonen?
 5. Doet het dragen van een spreidbroek pijn?
 6. Zijn er verschillende soorten spreidbroeken?
 7. De spreidbroek is vies
 8. De spreidbroek is kapot
 9. Welke kleding kan ik mijn kind met een spreidbroek aantrekken?
 10. Slapen met een spreidbroek
 11. Past mijn kind met een spreidbroek in een gewone kinderwagen of buggy?
 12. Hoe vervoer ik mijn kind met een spreidbroek in de auto?
 13. Loopt mijn kind door het dragen van een spreidbroek een ontwikkelingsachterstand op?
 14. Tips om een afgeplat hoofd (plagiocefalie) te voorkomen
 15. Bewegen als de spreidbroek af mag
 16. Wat kan ik met de spreidbroek doen na de behandeling?
 17. Wordt speciale kleding of verhuur vergoed door de zorgverzekering?


1. Van
af welke leeftijd moet mijn kind een spreidbroek dragen?

In Nederland wordt meestal met een spreidbroek begonnen bij een leeftijd van 3 maanden, tenzij al eerder een ernstige afwijking bekend is. Op de leeftijd van drie maanden vindt een controle plaats bij de kinderorthopeed in het ziekenhuis als de baby in stuit heeft gelegen of als er heupdysplasie bekend is in de familie.

Bij een aantal kinderen wordt de heupdysplasie op latere leeftijd ontdekt en dan wordt vanaf dat moment gestart met de spreidbroek. Een spreidbroek wordt over het algemeen gebruikt tot de leeftijd van twee jaar.

↑top

2. Hoeveel uur moet een spreidbroek gedragen worden?

Een spreidbroek moeten over het algemeen 23 uur per dag door je kindje gedragen worden. De spreidbroek mag af met aankleden en wassen (bad). Vaak hoeft de spreidbroek in de laatste maanden van de behandeling alleen nog tijdens het slapen aan.

Bij een heupluxatie mag de spreidbroek soms helemaal niet af, ook niet met wassen en verschonen. Dat is om te voorkomen dat de heup (weer) uit de kom gaat. Meestal draagt het kind dan een pavlik of een kralenspreider.

Volg altijd het advies van de arts, ieder behandeltraject is anders.

↑top

3. Mag mijn kind in bad met een spreidbroek?

Dat hangt er vanaf of de spreidbroek af mag of 24 uur per dag om moet blijven zitten. Als de spreidbroek 23 uur per dag om moet en af mag voor wassen en verschonen kan je kind gewoon in bad.

Als de spreidbroek helemaal niet af mag kan je kindje niet in bad. Je kan je kind wassen met een washandje en een klein beetje zeep. De haren kan je eventueel wassen in de keuken door je kind op een aankleedkussen naast de gootsteen te leggen. Zorg dat je voor het wassen alles bij de hand hebt en bij voorkeur dat er iemand is om je te assisteren. Bij hulpmiddelenwinkels zijn opblaasbare haarwasbadjes te koop. Hiermee kan je de haren bijvoorbeeld op de eettafel wassen. Ook hier geldt in verband met de veiligheid: zorg dat je alles van te voren klaar zet en het liefst dat er iemand bij is om je te helpen.

↑top

4.Waar moet ik op letten bij het verschonen?

Door de spreidstand van de benen kan de luier vaker lekken. Vaker verschonen kan hiertegen helpen.

Trek bij het verschonen liever de beentjes niet aan de voetjes op.

5. Doet het dragen van een spreidbroek pijn?  

Het dragen van een spreidbroek hoort geen pijn te doen. De eerste paar dagen kan je kind uit zijn humeur en een beetje huilerig zijn. Dat hoort na een paar dagen over te gaan. Als je denkt dat je kind echt pijn heeft  moet je contact opnemen met het ziekenhuis.

↑top

6. Zijn er verschillende spreidbroeken?

Ja, er zijn verschillende spreidbroeken. Wij geven een overzicht van de meest gebruikte spreidmiddelen in Nederland. Iedere heupafwijking is anders en heeft een eigen behandeltraject. Het gebruik van de spreidmiddelen hangt onder andere af van de ernst van de afwijking en de leeftijd van het kind. Ieder behandeltraject is uniek omdat ieder kind uniek is, daarom kunnen behandeltrajecten niet met elkaar worden vergeleken.

Wereldwijd wordt de pavlik het meest gebruikt vanaf de geboorte tot ongeveer 6-7 maanden. Na de pavlik wordt in Nederland meestal overgegaan naar een campspreider (omdat kinderen ‘te sterk’ worden voor de pavlik). Voor de oudere kinderen die al kunnen of gaan lopen wordt ook de Visserspreider of de Hilgenreiner gebruikt. De Visserspreider en de Hilgenreiner hebben scharnieren waardoor een loopbeweging mogelijk is.

↑top

7. De spreidbroek is vies

Campspreider/Visserspreider/kralenspreider:
Maak al het klittenband dicht en maak de spreidbroek schoon met handwarm water en milde zeep. Maak regelmatig het klittenband schoon voor een goede hechting (stofjes en draadjes van andere kleding verwijderen).

Pavlik: De pavlik bandage is vies, mag ik de pavlik wassen?

Hilgenreiner:
De Hilgenreiner is met de hand gemaakt en er is vaak leer in verwerkt. Neem contact op met de orthopedisch instrumentmaker voor de schoonmaakinstructies.

8. De spreidbroek is kapot

Als er technische problemen zijn met de spreidbroek ga dan terug naar degene die de spreidbroek heeft aangemeten. Meestal is dat de orthopedische instrumentenmaker.

9. Welke kleding kan ik mijn kind met een spreidbroek aantrekken?

Welke kleding je kind met een spreidbroek aan kan hangt af van de spreidbroek die je kind draagt. Klik hieronder de spreidbroek van je kind aan en lees daar over de kleding.

Weet je nog niet welke spreidbroek je kind krijgt? Bel het ziekenhuis of de orthopedisch instrumentmaker en vraag welke spreidbroek het wordt.

Weet je de naam van de spreidbroek van je kind niet? Bekijk de foto’s bij onderstaande links.

pavlik, campspreider, vissperspreider, hilgenreiner, kralenspreider

10. Slapen met een spreidbroek

Brede slaapzak
Zorg dat je een slaapzak hebt die voldoende bewegingsruimte geeft bij de benen maar goed aansluit bij de hals en de armen. Een grotere maat 'gewone' slaapzak brengt het gevaar met zich mee dat het kind met het hoofd in de slaapzak komt omdat de hoofdopening en de armsgaten te groot zijn (verstikkingsgevaar).

Wij hebben speciale brede slaapzakken ontwikkeld voor kinderen met een spreidbroek of een gipsbroek.

11. Past mijn kind met een spreidbroek in een gewone kinderwagen of buggy?

Soms wel en soms niet. Het hangt af van de leeftijd van het kind, de soort spreidbroek en natuurlijk welke kinderwagen of buggy je hebt. Wacht tot je kind de spreidbroek heeft en probeer dan of je kinderwagen of buggy nog geschikt is. Kiek Hip Wear is gestopt met de verhuur van kinderwagens en buggy's, je kan hiervoor nu terecht bij Hanneke van Berkel, bredebuggy.nl

↑top

12. Hoe vervoer ik mijn kind met een spreidbroek in de auto?

Gelukkig zijn er vanaf 2014 goedgekeurde veilige autostoeltjes voor kinderen met een spreidbroek of gipsbroek: de Maxi-Cosi Opal.

↑top

13. Loopt mijn kind door het dragen van een spreidbroek een ontwikkelingsachterstand op?

Er kan een tijdelijke ontwikkelingsachterstand ontstaan door het dragen van een spreidbroek of gipsbroek. Op de lange termijn heeft de behandeling geen negatief effect op de motorische ontwikkeling van kinderen die een spreidbroek of gipsbroek hebben gedragen.

Persoonlijke noot van Oeda de Jong (eigenaresse Kiek Hip Wear)
Veel ouders maken zich zorgen over de bewegingsbeperking door een spreidbroek of gipsbroek. Kinderen kunnen met een spreid- of gipsbroek niet of lastig omrollen en kruipen. Ze staan een tijdje stil in de motorische ontwikkeling.

Op basis van de ervaring met mijn eigen dochter en alle ouders die ik al jarenlang spreek kan ik zeggen: ontspan, het komt goed. Kinderen zijn de beste patiëntjes, ze doen alles wat ze kunnen (en laten zich niet beperken door gedachten dat iets misschien niet kan).

Het is niet erg dat de ontwikkeling tijdelijk stil staat. Het is wel erg als de heupdysplasie of luxatie niet wordt behandeld waardoor ze eventueel levenslang problemen kunnen houden met lopen of staan.

Ouders willen zó graag dat hun kind alles kan en het liefst dat ze voorop lopen op leeftijdsgenootjes. Ieder kind doet alles in zijn eigen tempo en het is prachtig dat je dat als ouders kan laten gebeuren en geen vergelijking maakt met andere kinderen.

Na de gipsbroeken van mijn dochter heb ik zelf een kinderfysiotherapeut ingeschakeld om haar te begeleiden bij haar motorische ontwikkeling. Ik wilde voorkomen dat ze bijvoorbeeld ook nog zou gaan ‘kontschuiven’ in plaats van op handen en voeten kruipen. Het was vooral ‘tegen’ mijn eigen onzekerheid en ik kan het iedereen die onzeker is over de motorische ontwikkeling van zijn kind na een spreidbroek of gipsbroek aanraden. Vanuit het ziekenhuis wordt meestal gezegd dat het niet nodig is en dat het vanzelf goed komt. Wel altijd afstemmen met de behandelend arts.

top

14. Tips om een afgeplat hoofdje (plagiocefalie) te voorkomen

Met een spreidbroek of gipsbroek aan liggen kinderen veel op hun rug. Zijligging of buikligging lukt vaak niet met een spreid- of gipsbroek.

Door de rugligging en door een voorkeurshouding kunnen kinderen hun hoofdje steeds op dezelfde manier neerleggen waardoor de druk steeds op dezelfde plek op het hoofdje komt en een afgeplatte/scheve schedel kan ontstaan. Als er een scheef/afgeplat hoofdje ontstaat kan in extreme gevallen een correctie met een helm nodig zijn. Dit kan kostbaar zijn en vervelend voor het kind. Een speciaal hoofdkussen met memory foam kan helpen om een afgeplat hoofdje en eventuele behandeling daarvan te voorkomen. Bij een verandering van de vorm van het hoofd van uw kind of andere medische vragen adviseren wij u een arts te raadplegen. Zie foto hieronder, de rugliggingsteun van Doomoo kunt u bij ons bestellen door een mail te sturen aan info@kiekhipwear.com.

hoofdkussen

Tips om een afgeplat/scheef hoofdje te voorkomen of te verminderen:

 • Voorkomen van een voorkeurshouding: afwisselend van links naar rechts liggen met het hoofd als ze op hun rug liggen. Bijvoorbeeld door hun favoriete speeltje steeds aan de andere kant neer te leggen.
 • Als de baby wakker is de baby onder toezicht op de buik leggen/op de buik laten spelen. Hierdoor ontwikkelen ze o.a. de nekspieren en andere motoriek.
 • Verschillende houdingen met voeden.
 • Plaats van het bedje in de kamer veranderen zodat het kindje de andere kant op kijkt.
 • Aankleedkussen op een andere plek neerleggen of omdraaien zodat uw kind de andere kan opkijkt.

↑top

15. Bewegen als de spreidbroek af mag

Maak je geen zorgen over de bewegingsvrijheid die je kind nu heeft. Behandel je kind zoals je normaal ook zou doen. Het kind mag alle bewegingen maken die het kan, maar duw of trek niet aan de heupen.

Bij de controle in het ziekenhuis krijg je advies over de activiteiten die je mag ondernemen.

↑top

16. Wat kan ik met de spreidbroek doen na de behandeling?

Deze kan je bewaren of ter beschikking stellen voor een goed doel. Lees meer over het goede doel van Kiek Hip Wear en hoe je jouw spreidbroek en gebruikte kleding en slaapzak kan opsturen.

Goed om te weten dat in veel landen het hergebruik van een spreidbroek voor een ander kind niet is toegestaan in verband met hygiëneregels.

↑top

17. Wordt speciale kleding of verhuur vergoed door de verzekering?

Aangepaste kleding en verhuurartikelen worden helaas bijna nooit vergoed door de zorgverzekering. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om de kosten (gedeeltelijk) via een belastingteruggave terug te krijgen.

↑top